pondelok 29. decembra 2014

Láska na vlásku

Láska na vlásku, filmový projekt našej verejnoprávnej televízie viacerých odborníkov, i ľudí sklamal. Treba však povedať, že sme boli po dlhom čase svedkami pomerne kvalitne natočeného slovenského filmu, ktorý sa nehral ani na americký trhák, ani na nejakú inú zahraničnú tutovku.

Film Láska na vlásku, ktorý spracovala Mariana Čengelová-Solčanská, ktorá sa postarala o scenár i réžiu vznikol na základe predlohy jedného z najlepších spisovateľov všetkých čias, Marka Twaina. Tvorcovia sa konkrétne inšpirovali dielom Princ a bedár (mimochodom veľmi kvalitná kniha) a stavili na tradičný slovenský filmový štáb. Za kamerou odviedol dobrú prácu Ivan Finta, ktorý sa podieľal na viacerých kvalitných seriáloch, i zahraničných krátkometrážnych snímkach. Hudbu spravil Vladimír Martinka, a titulnú pieseň naspievala Celeste Buckingham, ktorá sa koniec koncov vo filme objavila ako jedna z tých hlavnejších úloh. Je však pravda, že Celeste bola v celom filme dobrých 10 minút, a postarala sa o 'vyhypovanie' Lásky na vlásku - koniec koncov bola na každom plagáte a navyše bola hlavnou postavou traileru, ktorý sa vlastne celý točil okolo nej. Inak však podala veľmi kvalitný herecký výkon, a ukázala, že aj napriek svojmu veku pôsobí dostatočne skúsene, čo je na nej asi najskvostnejšie. Navyše, ďalšie plus pre Buckingham je, že dokázala pomerne prirodzene tancovať aj napriek tomu, že niektoré jej kostýmy vážili viac ako 10 kg. 

Zdroj: telkac.zoznam.sk

V hlavnej úlohe sme mohli vidieť Samuela Spišáka, ktorý sa zhostil dvojroly veľmi dobre. Dalo by sa povedať, že dal obom postavám úplne iného ducha, a vďaka jeho hlasovej dispozícii ste pomerne až prekvapivo jasne vedeli, či hovorí Matej, alebo Tomáš. Čo ma však prekvapilo ešte viac je to, že ste počas celého filmu nepostrehli žiadnu chybu pri scénach, kde boli súčasne obe hlavné postavy s jednou tvárou. Počas filmu vám dokonca nevadilo ani to, že vo filme nebol prirodzený hlas Tomáša Matonohu, ktorý neovláda slovenčinu, a ktorého hlas neskôr v štúdiu predaboval Boris Farkaš. Je však potrebné povedať, že viacerí iní herci pôsobili bohužiaľ až príliš amatérsky, za čo zrejme môže to, že pravidelne vystupujú v divadle, a pre režisérku tak muselo byť veľmi náročné 'krotiť' ich. 

Väčšina ľudí si však zrejme neuvedomuje, aké náročné muselo byť s 'tak malým rozpočtom' natočiť film, ktorý napokon vyzeral pomerne veľkolepo. Štábu išlo dokonca niekoľkokrát skutočne o život, jeden z kaskadérov Samuela Spišáka si pri natáčaní zlomil ruku, a do smiechu tvorcom určite nebolo ani keď ich po lese naháňali vlky, ktorých potrebovali nalákať do scény. No, veď - čo nespravíte pre kvalitný film. 

Zdroj: static.etrend.sk

Nechcel som byť veľmi negatívny, no občas sa jednoducho byť pozitívny nedá. Áno, po dlhom čase sme videli kvalitnú filmovú rozprávku, ktorá dokonca vznikla na našom území, odprezentovali sme 35 slovenských hradov, na ktorých sa natáčal, no občas ste sa museli cítiť nudne a trápne za samotných hercov. Z filmu, ktorý trval 97 minút ste mali pocit, že mal aspoň tri hodiny, čo vám však pri vianočnej atmosfére (o to sa postaralo RTVS) vôbec nevadilo, to už skôr naopak. 

Fakty:
Slovensko, 2014, 97 minút, rozprávka
Hrajú: Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Matonoha, Tomáš Hanák, Judit Bárdos, Milan Bahúl, Jakub Rybárik, Gabriela Dolná, Karol Čálik, Marta Rašlová, Ivan Romančík, Štefan Šafárik a ďalší.
Réžia a scenár: Mariana Čengelová-Solčanská
Kamera: Ivan Finta
Hudba: Vladimír Martinka 

Hodnotenie podľa ČSFD50% (ku 28.12.2014)  

MOJE HODNOTENIE: 65%

Tomáš Čorej,  korektúra Veronika Franková, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára