pondelok 29. decembra 2014

Portal 2

Pred niekoľkými rokmi som objavil hru Portal. Hneď si ma získala svojou hrateľnosťou a spôsobom zabaviť človeka na dlhé hodiny. V hre ste totiž testovacím subjektom. Vašou úlohou je pomocou vytvárania portálov riešiť rôzne hádanky, pri ktorých je niekedy nutné sa naozaj zamyslieť.

Po dohraní Portalu som začal veriť v to, že vyjde aj druhá časť. A dočkal som sa. Firma Valve prišla s druhou časťou Portalu - Portal 2.

Nový Portal ponúka množstvo levelov a taktiež možnosť vytvárať vlastné levely. V Portale 2  hráme za postavu ženy. Naša postava sa nachádza v obrovskom testovacom komplexe Aperture Laboratories. Potom, čo zničila hlavného robota a vlastne celý riadiaci systém GlaDOS bola uspatá, no teraz ju zobudil robot Wheatley a povedal jej nech ho nasleduje, pretože to vyzerá tak, že GlaDOS začína znova ožívať. Wheatley sa snaží systém zase vypnúť, no namiesto toho ho prebudí. Systém začne s testovaním našej postavy v rôznych miestnostiach. Neskôr je nakoniec GlaDOS porazený a moc nad systémom dostane robot a kamarát Wheatley. Ten však zrazu nemá v pláne systém vypnúť, dokonca naopak, on sám ho chce riadiť, pretože sa v tele malého robota cíti byť utláčaný. A až vtedy sa to začne zamotávať..

Zdroj: whatishub.com

Hra je opäť veľmi dobre prepracovaná a to z hľadiska animácií, efektov, aj grafiky. Nakoľko v testovacích miestnostiach strávime celkovo dosť času a hra sa teda (väčšinou) skladá z rovnakých materiálnych prvkov, hra môže byť graficky naozaj pekne spracovaná. Stále však túto hru plynule rozbehnú aj slabšie počítače. Stačí ak máte procesor Intel Pentium Dual-Core (alebo AMD ekvivalent), 128 MB grafickú kartu AMD (alebo 256 MB Nvidia ekvivalent), 1 GB RAM, Windows XP 32-bit (alebo Mac OS X, Linux) a 8 GB miesta na disku. Je tiež dostupná pre platformy Xbox 360 a PlayStation 3.

Čo sa týka príbehu, od tejto hry nemožno veľa čakať, pretože je to logická FPS hra. Hru však spestruje ustavičné vtipkovanie GlaDOSu o ľuďoch a ich vlastnostiach. Toto vtipkovanie GlaDOSu je niekedy až morbídne, no vždy sa na ňom dá zasmiať. Portal 2 ponúka tiež multiplayer, v ktorom môžete hrať základné levely, ale aj komunitné levely. V multiplayeri hrajú dvaja hráči za robotov P-Body a Atlas, ktorý v móde príbehu nahradia našu postavu - Chell v testovaní. Ak by sa niekomu aj potom levelov málilo, k dispozícii sú aj rozšírenia ako TAG alebo Thinking with Time Machine.
Hru je možné kúpiť cez aplikáciu Steam. Cez Vianoce je možné vystihnúť zľavu až 2,99€.

Zdroj: riftenabled.com

Celkové zhodnotenie:

Plusy:
+Dobrá hrateľnosť
+Na logickú hru veľmi dobrá a optimalizovaná grafika
+Zaujímavé prostredie
+Dobre zvládnutý multiplayer
+Možnosť vytvárania a hrania levelov vytvorených komunitou
+České titulky

Mínusy:
- Pri niektorých miestnostiach strávite aj viac než 2 hodiny (aj to asi len ja :D)

MOJE HODNOTENIE: 95%
Michal Jakubík, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára