utorok 30. decembra 2014

Uhol pohľadu

Čo vám poviem, Vantage Point som si nezapínal príliš nadšený, veď sa jedná o TV film, ktorý je navyše dramatický, čo rozhodne nie je dobrá kombinácia. Tento film bol však už od začiatku absolútne iný, originálny a svoj look si udržiaval od prvej do poslednej minúty, keď ste ho sledovali. Všeobecne si myslím, že Uhol pohľadu je možno najpríjemnejším televíznym snímkom, aký som videl za veľmi dlhú dobu. (Samozrejme, aby som to uzrejmil - Vantage Point sa objavil aj v kinách, no bol vyrábaný pre televíziu. Aj napriek tomu mal však solídny rozpočet 40 miliónov dolárov.)

Uhol pohľadu mal všetko. Akciu, skvelú hudbu, kvalitnú vizualizáciu. Tento film bol navyše nesmierne originálny, a ukázal niečo, čo nie je až tak vídané, lepšie povedané niečo, čo väčšina ľudí predtým ešte nevidela. Celý Vantage Point sledujeme z ôsmych pohľadov, film je teda rozdelený na osem pomyselných častí, počas ktorých zistíte doslova 'celú pravdu'. Režisér Pete Travis podal fenomenálny výkon, pretože tento film bol omnoho náročnejší ako iné filmy, ktoré sám predtým natočil. Samozrejme sa to nezaobišlo bez rôznych chýb, ktoré vás trochu upútali, a boli ste nútení zamyslieť sa, či ste blbý vy, alebo či bol naozaj Wolkswagen štyrikrát na inom mieste, a podobne. V konečnom dôsledku však tieto drobné prešľapy nevadili, pretože film vás jednoznačne donútil sústreďovať sa na absolútne iné veci.
Zdroj: amazon.com

Ako sa vyjadril POMO na stránke ČSFD tento film vo vás nič nezanechá, no na 90 minút vás "jednoducho vcucne a nepustí". Jednoznačne na tom svoj podiel mali aj herci, ktorí boli dobre dopĺňaní hudbou Alti Ovarssona. Denis Quaid potvrdil svoju povesť drsného texaského policajta, ktorého nič nezlomí, a veľmi príjemne prekvapili aj nejakí iní herci, z ktorých ste mali pocit, že to boli obyčajní ľudia, ktorí prešli castingom len kvôli protekcii. 

Zdroj: thecia.com.au

Všeobecne však zanechal Uhol pohľadu zanechal dobrý dojem, a môžem ho naozaj vrelo odporučiť každému, kto má rad americké manistreamové akčňáky, ale aj obyčajným laickým divákom, ktorí chcú stráviť večer v spoločnosti dobrého filmu.

Fakty
USA, 2008, 90 minút, dráma/thriller
Hrajú: Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker, Bruce McGill, Édgar Ramírez, Ayelet Zurer, Said Taghmaoui a ďalší.
Réžia: Pete Travis
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Alti Ovarsson
Scenár: Barry Levy

Hodnotenie podľa ČSFD71% (ku 30.12.2014)

MOJE HODNOTENIE: 75%

Tomáš Čorej, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára