sobota 10. januára 2015

Blbý a blbší sú späť

Čo si budeme navrávať, v rýchlosti by som nevedel povedať uletenejšiu komédiu, akou je Blbý a blbší, čo je jednoznačným dôvodom k tomu, aby som si pozrel aj pokračovanie tohto legendárneho filmu. Jim Carrey a Jeff Daniels v prvej časti zmenili dobu, a ukázali, že okrem toho, že vynikajú v dramatických snímkach sú fantastickí komici, ktorých si jednoznačne musíte zamilovať. 

Ako to povedať, to či si obľúbite druhú časť Dumb and Dumber závisí najmä od vás, a hlavne od vášho pohľadu na film. Pokiaľ očakávate hlbší zmysel, alebo nejaké inteligentné vtipy, tak budete považovať čas strávený jeho pozeraním za zbytočný. No ja som sa rozhodol, že absolútne vypnem mozog, že sa nebudem nad ničím zamýšľať, a napokon sa vyplatilo. Dalo by sa však povedať, že Blbý a blbší sa absolútne nezmenili. Či už z pohľadu tvorcov, alebo pohľadu na spracovanie filmu. O réžiu sa postarali Bobby a Peter Farellyovci, ktorí vás doslova prekvapili s akou čerstvosťou Blbého a blbšieho spravili aj napriek tomu, že budú už o chvíľu oslavovať 60-ku. Tí však mali jedno obrovské šťastie, že mali k dispozícii starú, dobrú hereckú zostavu na čele s geniálnym Jimom Carreym, ktorého tvár vás dokázala rozosmiať aj keď sa v podstate nič vtipné počas filmu nedialo. Osobne si však myslím, že výkon Jeffa Danielsa nebol o nič menej chvályhodný, aj napriek tomu, že nemal na hlave typický hríbik. Tento herec, ktorého som si zafixoval ako drsného moderátora z The Newsroom sa jednoducho zrejme narodil pre rolu Harryho, rovnako však ako Jim pre Lloyda. 

Zdroj: screenrant.com

Podľa filmovej literatúry má každý film tri vrstvy - tá prvá je pre bežného diváka, druhé pre pozornejšieho sledovateľa a tá tretia pre tých, ktorý sa na film stopercentne koncentrujú a dokážu vnímať aj veci a zvlášť vtipy, ktorým iní nechápu. Práve v tomto Dumb and Dumber vyniká, vo filme sa skrývalo veľa perfektného humoru, ktorý viacerí ani nepostrehli. Spomeňme si však aj na scénu, keď bol kapitán Lippincott zamaskovaný ako predajný automat, ktorú robili tvorcovia 6 hodín, a ktorá nebola vôbec dozdobovaná CGI efektami, čo je naozaj obdivuhodné. 

Zhrňme si teda Blbého a blbšieho. Nemal pointu, ani najmenšiu, ale pobavil (minimálne ľudí, ktorí sa vedia pri filme uvoľniť, ako ja). Nepriniesol síce nič nové, ale Jim Carrey s Jeffom Danielsom sa aj tak perfektne zhostili svojich úloh, rovnako ako v prvej časti. Bolo to slabšie, ako pred 20 rokmi, ale všeobecne to bolo ešte na hrane. 

Fakty
USA, 2014, 102 minút, komédia
Hrajú: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner, Bill Murray, Cam Neely, Rob Riggle, Rachel Melvin, Arin Allin O'Reilly a ďalší.
Réžia: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Scenár: Sean Anders, John Morris, Bennett Yellin, Mike Cerrone
Kamera: Matthew F. leonetti
Hudba: Empire of the Sun

Hodnotenie podľa ČSFD55% (ku 10.1.2015)

MOJE HODNOTENIE: 70%

Tomáš Čorej, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára