streda 18. februára 2015

Noah (Noe)

Ťažko povedať prečo je Noe až tak všeobecne neobľúbený, prečo má až tak nízke hodnotenia na najznámejších filmových stránkach, no jednoznačne je hlavným dôvodom zlé využitie obrovskej perspektívy tohto veľkolepého snímku, ktorý predstavoval dobrodružný film s biblickou zápletkou.

Keď magazín Forbes uverejnil obrovský článok o tom, aká obľúbená je v súčasnosti Biblia u filmárov, absolútne neklamal. Ani v najmenšej časti článku. Nesmierné množstvo rôznych tvorcov sa rozhodlo pre tvorbu z tejto tradičnej literatúry, a pomaly tak zisťujeme aké zaujímavé sú tradičné motívy, ktorých sfilmovanie sme si predtým nevedeli predstaviť. Poďme však naspať k Noahovi, na ktorom som bol v kine ešte oveľa dávnejšie, a to aj napriek drobnej nevôli. 

Je nesmierne náročné a absolútne zbytočné hodnotiť Noaha ako dramatické dielo, keďže tvorcovia neprišli z ničím novým, čo nechcem rozhodne spochybňovať, keďže som už spomenul aká 'populárna' v súčasnosti Biblia je, čo znie možno divne, ale je to tak. Film Darrena Arofonskyho napokon dopadol ako prepadák v očiach odborníkov, avšak ako geniálne dielo v očiach niekoľkých laikov. 

Zdroj: wikia.com

Noe je výplodom kvalitných filmárov, avšak nakoniec môže vyznieť ako chaos, ako historický film kombinujúci rodinné scény s depresívnymi momentmi. Ako tvrdí napríklad aj POMO na ČSFD, vizuálne krásne, obsahovo strašne rozporuplné. Čo sa týka technickej stránky úžasné. Naozaj som vždy obdivoval ľudí, ktorí sledujú snímok po snímku a hľadajú vo filme chyby, a naozaj som bol prekvapený, že v tomto našli len dve, a dokonca len banality. Naozaj chválitebné.

Pochvalu si zaslúžia aj herci, najmä Russell Crowe, ktorý snáď nevie podať zlý herecký výkon a Emma Wattson, ktorá sa vymámila z tieňa Hermiony, a ukázala, že je naozaj geniálnou herečkou, ktorá je aj napriek mladému veku jedna z najlepších na svete. Povedzme narozdiel od Daniela Radcliffa, ktorého kvality rozhodne nespochybňujem, no jednoducho to je Harry, iné roly mu skrátka nepristanú. 

Možno sa zdá, že Noaha len chválim a alibisticky tvrdím, že nesplnil požiadavky širokej verejnosti, no faktom je, že je nakoniec bohužiaľ aj napriek všetkým pozitívnym atribútom vyznie len ako 138 minút chaosu a nudy. Každopádne si myslím, že 58% na ČSFD je nesmierne málo, a že z tohto pohľadu je Noe nedocenený. 

MOJE HODNOTENIE: 70%

Tomáš Čorej,  korektúra Veronika Franková, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára