piatok 20. februára 2015

The Imitation Game


„Niekedy práve tí, u ktorých by to nikomu nikdy nepadlo, urobia veci, ktoré by nikomu nenapadli.“

Mám rád filmy s vojnovou tematikou. Zrejme hlavne preto, že ukazujú niečo, čo som (našťastie) nezažil, no fascinuje ma to do istej neopísateľnej miery (možno práve preto, že to nikdy ani zažiť nechcem). Tak som sa vybral na The Imitation Game, film osemkrát nominovaný na Oscara. Držím mu palce na 87. Annual Academy Awards, pretože má veľké šance zabodovať.

Morten Tyldum sa rozhodol natočiť životopisný príbeh profesora matematiky Alana Turinga, okorenený trochou thrilleru a drámy. Popravde, nikdy som o tomto nórskom režisérovi nepočul a jeho predošlé filmy s podivnými názvami nevyzerajú ako niečo, čo by som si chcel pozrieť, ale The Imitation Game zvládol skvele. Potvrdzuje to aj prvá z oscarových nominácií, za najlepšieho režiséra.

Zdroj: en.wikipedia.org


Druhá je za najlepšieho herca v hlavnej roli. Benedict Cumberbatch bol, podľa môjho názoru, tutovka. Herec jeho formátu sa od Sherlocka cez Hobita dopracoval k historickej postave, vďaka ktorej sa nielenže podarilo skrátiť druhú svetovú vojnu o dva roky a zachrániť tak 14 miliónov ľudských životov, ale položil základy prvým počítačom. Jeho herecký výkon bol obdivuhodne presvedčivý, v mimike, gestách, vyjadrovaní aj emóciách. Skrátka som mu túto postavu veril vo všetkých ohľadoch. Mimochodom, Cumberbatch sa skvele hodí na výstredných géniov so sklonmi k sociopatií či spoločenskej neohrabanosti. Alana Turinga  stvárnil presne takto, no niet veľkého génia bez štipky bláznovstva. Čo bolo pre mňa nesmierne prekvapujúce, Alan Turing bol homosexuál, napokon donútený k trýznivej chemickej liečbe, šialenstvu a samovražde. Vzhľadom k udalostiam posledných týždňov to bola z istého hľadiska veľmi dobre načasovaná premiéra, aj keď len u nás, keďže oficiálne tento film prvýkrát premietali na niekoľkých filmových veľtrhoch na jeseň minulého roka.

Tretia nominácia, najlepšia herečka vo vedľajšej roli, vojvodkyňa-pirátka Keira Knightley v úlohe emancipovanej Joan Clarke. Do príbehu sa dostáva vylúštením krížovky v novinách, neskôr si s Alanom vybuduje nevšedný vzťah, no napokon ju Alan necitlivo odoženie, v snahe chrániť ju, keďže ju m svojim spôsobom nesmierne rád. Aj tak však nechápem, ako niekto môže odohnať Keiru Knightley?!

Ďalšie z nominácií sú za scenár, naozaj vydarený, výpravu, strihhudbu (odporúčam vypočuť si, na starosť ju mal harrypotterovský Alexandre Desplat).

No a o čom je vlastne celý film? Najväčší matematický géniovia Británie majú zapríčiniť jeden z najdôležitejších zlomov Vojny – rozlúštiť nerozlúštiteľný nacistický kódovací systém, Enigmu. Malá skrinka na šifrovanie správ o každom pohybe nemeckých jednotiek, na prvý pohľad nič zložité. Je však oveľa špecifickejšia ako taký Polybiov štvorec alebo binárna sústava. Pre lepšiu predstavu, Enigma mala každý deň 159 000 000 000 000 000 000 možných kľúčov na rozšifrovanie správy. No iba jeden z nich bol ten správny. Nemci však vždy o polnoci tento kľúč zmenili a prvú správu podľa neho odoslali o šiestej ráno, takže náš tím kryptológov, nainfikovaný sovietskym špiónom, mal presne 18 hodín na zistenie kľúča, inak ich práca vždy o polnoci vyšla navnivoč a museli začať odznova. Bola to najprešpekulovanejšia mašinka v histórií, takmer neprelomiteľná, no aj tak sa to v Bletchley Parku, po dvoch rokoch tvrdej prehrávanej vojny podarilo, a to veľmi prekvapivým spôsobom. Ani vo sne by vám nenapadlo, aké dve slová treba z celej nemčiny poznať, aby ste rozlúštili najdokonalejší šifrovací stroj.

Zdroj: www.blackfilm.com


Obsadenie The Imitation Game je vskutku lahôdka, objavujú sa nám známe tváre, ako lannisterovský Charles Dance, známy tiež z Votrelca 3, Mark Strong a.k.a. Lord Blackwood zo Sherlocka Holmesa, či Rory Kinnear z niekoľkých Bondoviek, Zaujímavosťou je, že medzi hercami je uvedený aj Winston Churchill a Adolf Hitler, hoci si „zahrali“ len v autentických záberoch.

A to je ďalšia výborná vec, možnosť sledovať priebeh vojny aj cez skutočné snímky, nielen prostredníctvom natočených scén bombardovania Londýna, postupu vojenských ponoriek či tankov. Niektoré z týchto dotočených pasáží boli zvládnuté výborne, iným chýbala autentickosť efektov, ale o to, koniec-koncov, v tomto filme šlo len pre načrtnutie atmosféry.

Takmer by som bol zabudol na ôsmu nomináciu, za najlepší film, nespochybniteľne zaslúženú.

The Imitation Game odporúčam milovníkom histórie, ale aj každému, kto chce spoznať 50 rokov prísne tajenú pravdu o jednom z najdôležitejších činov druhej svetovej vojny.

Fakty
Veľká Británia, USA, 2014, 114 min, historická životopisná dráma
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong, Allen Leech, Winston Churchill (a.z.), Adolf Hitler (a.z.) a ďalší.
Réžia: Morten Tyldum
Predloha: Andrew Hodges (kniha)
Scenár: Graham Moore
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Alexandre Desplat

Hodnotenie podľa ČSFD: 82% (ku 20.2.2015)

MOJE HODNOTENIE: 92% 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára